Pristupi
Traži
Zadnje teme
Statistike
Imamo 2976 registrovanih korisnikaNajnoviji registrovani član je Ivica
Naši korisnici su poslali ukupno 14347 članaka u 5870 teme
''MALO KO ZNA DA SAM UPRAVO JA UPOZNAO BRENU I BOBU!''
Strana 1 od 1
Svet intervju Velimir – Bata Živojinović! Njegovo lice svojevremeno je bilo simbol domaće kinematografije. Iako ga zovu ''partizanskim'' glumcem, Velimir – Bata Živojinović je tokom glumačke karijere duge pola veka igrao u oko trista filmova i serija, od čega je ''samo'' 35 sa partizanskom tematikom.
Ali, čuveni Valter se ne buni. ''Meni odgovara i ako mi kažu da sam komičar, i ako mi kažu da sam partizan. Sve prihvatam iako više nema uloge koju želim. Igram ono što mi se ponudi. To je sudbina glumca'', kaže.
Iako u poznim godinama, legendarni sedamdesetpetogodišnjak ne miruje. Još uvek snima, a poslednjih meseci je zaokupljen novim biznisom – ''valter vodom'' koju planira da izvozi u Kinu gde je svojevremeno, zahvaljujući filmu ''Valter brani Sarajevo'', bio zvezda broj jedan.
Hoće li napokon Kinezi okusiti ''valter vodu''?
Nadam se da hoće. Problem je u količini vode koju traže. Zamislite, reč je o 110.000.000 litara mesečno! E sad, naši su uspeli da obezbede toliku vodu, ali je kod njih nastao problem jer nemaju gde da je izruče. Kad to rešimo, očekuje me snimanje reklamnog spota. Evo ekskluzivno dela predviđenog scenarija... Zamišljeno je da lopovi obijaju nekakav supermarket i da u jednom trenutku na rafovima ugledaju ''valter vodu''. Dok gotovo hipnotisani zure, iz jedne flaše iskačem ja i prskam ih tom istom vodom. Znači, postaću vodeni Valter (smeh)...
Kad smo već kod Kineza, oni, kao i mi, imaju ambicije da snime rimejk filma ''Valter brani Sarajevo''. Da li je neko kontaktirao s Vama tim povodom?
Ne polažem nikakva prava na taj film, tako da rimejk može da snima ko hoće. Znam samo da oni to zamišljaju drugačije – da partizane igraju Kinezi, a Nemce Japanci. Za mene tu, očigledno, nema mesta. Što se tiče naše serije o Valteru – neću se ni tu pojaviti, već ću biti narator, ili što bi naš narod rekao „serator“ (smeh)...
Nedavno ste na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ imali manju lekarsku intervenciju. Kako se sada osećate?
Sada je sve u najboljem redu. Da, pre mesec dana sam imao još jednu malu operaciju, ali ovoga puta bez buke i galame. Sada već imam iskustva sa tim. Kada su mi onomad ugrađivali baj-pasove, sećam se da je već sutradan u jednim novinama na naslovnoj strani osvanulo – ''Kada se Bata probudio iz kome, prvo što je uradio počeo je da mazi po guzi medicinske sestre!'' Na to je doktor koji je brinuo o mojoj rehabilitaciji rekao – ''Sve može, Bato, samo ne ženske!'' Pa ne znaš ti kakav sam ja (smeh)...
Kako ste prihvatili vest o smrti hrvatskog kolege Borisa Dvornika sa kojim ste nekada bili veoma bliski?
Borisova smrt me je potresla jednako kao i Titova 1980. Kada se svojevremeno povela priča o našem pomirenju, jedna hrvatska televizija je sprovela anketu u kojoj je 20 odsto glasača podržalo tu ideju, a 80 odsto nije. Isti je slučaj bio i u Srbiji. Posle godinu i po dana rezultat je bio obrnut. To je dokaz da idiota koji su glasali ''protiv'' jednako ima i kod nas i kod njih. Ipak, samo je jedna istina – nas dvojica se nikada nismo svađali. Zato nismo ni imali razloga da se pomirimo, ali smo imali razloga da se sretnemo. Iako smo bili naoružani kad god smo snimali, nikad nismo pucali jedan u drugog. On je za mene bio i ostaće živ, divan i topao čovek. Poželim li da ga vidim, imam filmove i kasete. Važno je da smo se nas dvojica apsolutno razumeli.
Pratite li seriju ''Selo gori, a baba se češlja'' koja je po tematici slična ''Seljacima'' gde imate jednu od glavnih uloga?
Tematika nije slična već je ista, a o animozitetu između ekipa koje rade pomenute serije nema ni govora. Kamo sreće da ih ima što više. Na kraju, gledanost je dovoljan pokazatelj šta se traži, da ne kažem koliko smo seljačka nacija (smeh)...
Čudo da Vas Radoš Bajić nije uvrstio u svoje redove?
Zvao me je, ali neka... Vidim da je bolje bez mene.
''Seljaci'' se emituju petkom, neposredno pred ''Grand šou''. Zadržite li se nekad na Pinku da pogledate šta je aktuelno u svetu estrade?
Naravno, rado gledam ''Grand šou''. Slušam sve što se emituje na televiziji... i Seku, i Stoju... Inače, skoro mi se u komšiluk doselila Olja Karleuša.
I kakva je Olja komšinica?
Pravo da ti kažem, nismo se još sreli. Upoznali se jesmo, u „Velikom bratu“, i odatle je pamtim kao sjajnu osobu. A i dobra je pevačica. Znači, ostaje mi da vidim kakva je komšinica, a i majka, pošto čujem da je trudna.
Vi baš imate dodirnih tačaka sa estradom...
Kako da ne. Mnogi i ne znaju da sam upravo ja upoznao Brenu i Bobu. To se desilo na premijeri filma ''Hajde da se volimo'' u Domu sindikata. Sećam se da me je Boba zamolio da ga upoznam sa svojom partnerkom iz filma, danas njegovom suprugom, i ja sam mu rado izašao u susret. Eto, tada su se upoznali i, evo, i dan-danas su zajedno.
Družite li se privatno sa kolegama?
Pravo da vam kažem, prijatelje nemam uopšte. Članovi familije su mi najbolji prijatelji.
Reklo bi se da ste se razočarali u prijatelje.
Da, to kažem upravo iz iskustva. Što sam im više činio, sve su bili gori prema meni. Pa šta će mi sad prijatelji u ovim godinama?!
Ako Vam zatreba neka pomoć, ko će da uskoči ako ne prijatelj?
Ako mi zatreba pomoć, zvaću majstora!
Jednom prilikom ste izjavili da ste istovremeno imali i sreću i nesreću da glumite u pozorištu. Šta ste time konkretno mislili?
Dugo sam priželjkivao da zaigram na daskama koje život znače, a kada se to napokon desilo, imao sam nesreću da se nađem u takvom ansamblu glumaca da jednostavno nisam mogao da ''isplivam''. Bili su mnogo ''jači'' od mene. I ako sam dobio neku glavnu ulogu, to je značilo da je niko nije hteo, a ne da sam ja najbolji. Videvši da mi nema spasa, pokupio sam prnje i posle deset godina napustio Beogradsko dramsko. Na sreću, pronašao sam rezervno rešenje – film.
Kako Vam se čine naši mladi glumci?
Imamo izuzetne generacije glumaca, a moja jedina zamerka je to što smatraju da ne treba da daju intervjue za novine. Čuo sam da ih pojedinci čak i naplaćuju. Moje kolege to po svoj prilici rade iz neznanja, nemajući pojma kakvu snagu imaju štampani mediji. Ne zovu vas uzalud ''sedma sila''. Čitavog života sam imao odličnu komunikaciju sa novinarima, i neki su mi više puta u životu mnogo pomogli.
Koga biste konkretno izdvojili od svojih mladih kolega?
Taj kog ću da pomenem se sam izdvojio. Sergej Trifunović je najbolji, i kao čovek i kao umetnik. Ma izuzetan je! Sa njegovim ocem glumim u seriji ''Seljaci'', a i brat mu je dobar. Čudna neka porodica – svi su sjajni!
Zanimljivo je da, iako iza sebe imate preko trista ostvarenja, nikada niste sarađivali sa Emirom Kusturicom.
To što nismo sarađivali je samo njegov problem! Bata Živojinović nikada nije odbio nijedan film, pa ne bih ni njegov da mi je ponudio neku ulogu. Inače, znam ga još kad je bio mali. On je fenomen. Da me neko ne shvati pogrešno, nemam nameru da mu poltronišem, jednostavno tako mislim.
UVEK SAM BIO KATASTROFALAN LJUBAVNIK!
Iako ste poodavno igrali u ratnim filmovima, za publiku ste bili i ostali neustrašivi partizan koji ''tamani'' neprijatelje. Čak se i danas rado gledaju Vaši filmovi sa ratnom tematikom...
Tačno je da sam igrao u brojnim filmovima u kojima je trebalo da nosim pušku. Poslednji put sam sličnu rolu imao u ''Lepa sela, lepo gore''. Međutim, od nekoliko stotina ostvarenja, koja sam proteklih decenija radio, u četrdesetak sam bio ''naoružani lik'', ali ni do sada mi nije jasno zašto su me okarakterisali kao partizanskog glumca. Ja to nisam, jer sam snimao i brojne komedije, ljubavne, istorijske filmove, kao i ostvarenja sa savremenom tematikom. Možda razlog leži u tome što su se nekada na malom ekranu više vrteli filmove iz vremena NOB-a, pa ih sadašnja starija publika, ali i oni srednje generacije, bolje pamte. Meni su lično najdraže komedije.
Čudo da Vam nisu najdraži filmovi u kojima ste tumačili balkanske ljubavnike?
Možda mi nećete poverovati, ali nikada nisam voleo da igram ljubavnike na filmu, jer sam u takvim ostvarenjima uvek bio katastrofalan! Napomenuo bih još da se danas sve manje repriziraju filmovi sa ratnom tematikom. Izgleda da će neka buduća generacija Batu Živojinovića pamtiti samo kao komičara.
Admin- Pol : Godina : 37
Zodijak :
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008
Similar topics
» Tanja Savic glumi Brenu?
» HRVATSKI MEDIJI MINIRAJU BRENU
» Kraljevski tretman za Lepu Brenu
» DAJ MALO TANGE, GOGO!
» HRVATSKI MEDIJI MINIRAJU BRENU