MUZIKA
Registruj se i postani i TI clan Muzika Foruma!

Join the forum, it's quick and easy

MUZIKA
Registruj se i postani i TI clan Muzika Foruma!
MUZIKA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Pristupi

Zaboravio sam šifru

Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga

Zadnje teme
» Numeroloska karta Tom Kruza
PRVO SRBIJA, PA EVROPA! EmptySre 1 Nov 2017 - 15:18 od lenghorn999

» Delotvorni tretman od banana protiv akni
PRVO SRBIJA, PA EVROPA! EmptyPet 17 Jun 2016 - 3:26 od Admin

» Saveti za plavuše: Kako da vam kosa ne bude žuta
PRVO SRBIJA, PA EVROPA! EmptyPet 17 Jun 2016 - 3:25 od Admin

» Uklonite tamne fleke sa lica: Za par dana imaćete kožu kao beba
PRVO SRBIJA, PA EVROPA! EmptyPet 17 Jun 2016 - 3:22 od Admin

» 20 zapanjujućih saveta jednog od najboljih psihologa sveta
PRVO SRBIJA, PA EVROPA! EmptyPet 17 Jun 2016 - 3:22 od Admin

» Morska so u službi lepote
PRVO SRBIJA, PA EVROPA! EmptyPet 17 Jun 2016 - 3:20 od Admin

» Ako u vezi nemate ovih 5 stvari, definitivno nije za vas
PRVO SRBIJA, PA EVROPA! EmptyPet 17 Jun 2016 - 3:19 od Admin

» Evo šta vaš hod govori o vama
PRVO SRBIJA, PA EVROPA! EmptyPet 17 Jun 2016 - 3:17 od Admin

» Imali sreće, ali ne i pameti: 10 nepromišljenih dobitnika lotoa
PRVO SRBIJA, PA EVROPA! EmptyPet 17 Jun 2016 - 3:16 od Admin

» PHAB2 Pro: Prvi mobilni na svetu s Tango tehnologijom
PRVO SRBIJA, PA EVROPA! EmptyPet 17 Jun 2016 - 3:13 od Admin

Statistike
Imamo 2976 registrovanih korisnika
Najnoviji registrovani član je Ivica

Naši korisnici su poslali ukupno 14347 članaka u 5870 teme
Novembar 2024
PonUtoSreČetPetSubNed
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Kalendar Kalendar

Fluks RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 

PRVO SRBIJA, PA EVROPA! Music110PRVO SRBIJA, PA EVROPA! T_musi10

PRVO SRBIJA, PA EVROPA!

Ići dole

PRVO SRBIJA, PA EVROPA! Empty PRVO SRBIJA, PA EVROPA!

Počalji od Admin Sub 10 Jan 2009 - 17:47

PRVO SRBIJA, PA EVROPA!

Ova generacija političara ima veliki zadatak pred sobom, da u Srbiji izgradi evropsko društvo, da napravi Evropsku uniju u Srbiji!

PRVO SRBIJA, PA EVROPA! 1130

Ne možete biti za EU, a da nemate jasnu nacionalnu svest o sebi i svojoj državi... Vuk Jeremić

Srbija nikad neće priznati Kosovo, naš cilj je ulazak u EU, vreme je da se prekine uslovljavanje Srbije, susedne zemlje moraju da uvažavaju Srbiju... Sve smo to bezbroj puta čuli od šefa diplomatije Vuka Jeremića. Mnogo puta smo ga čuli i kako drži istorijske lekcije onima koji napadaju Srbiju podsećanjem na sve zločine nad našim narodom.

Znamo i da je diplomirao na Harvardu, ali ne i kako je sa samo 33 godine postao srpski nacionalista! Ne znamo ko su mu roditelji, kakav je đak bio, kako se upoznao sa suprugom Natašom... O tome za Press razgovaramo sa Vukom Jeremićem.

Mnogo puta ste jasno i glasno pokazali jaku nacionalnu crtu, što vam mnogi i zameraju. Otkud to „srbovanje" kod vas?

- U spoljnjoj politici svake zemlje u 21. veku potpuni prioritet jeste ostvarivanje sopstvenih nacionalnih interesa. Duboko sam uveren da i Srbija treba to da radi. Srbija je definisala nacionalni interes, koji je pre svega očuvanje teritorijalne celovitosti i put u EU, i ja sam dobio zadatak da taj interes branim u međunarodnoj areni. Činjenica je i da su se naši nacionalni interesi prošle godine u većini slučajeva branili na međunarodnom planu, pa je moj angažman možda bio najvidljiviji.

Vi to hoćete da kažete da ste nacionalista samo po profesiji?

- Naravno da ne. Čovek ne može na uspešan način da zastupa nacionalne interese ukoliko u njih duboko ne veruje. Istinski verujem u politiku koju zastupam u međunarodnoj areni. Ne mislim da je biti Srbin bilo šta posebno, ali sam protiv toga da nas bilo ko napada samo zato što smo Srbi. I smatram da prvo mi sami, a onda i drugi, treba da shvatimo pravi značaj Srbije, koja jeste vodeća zemlja Balkana.

Čini se da je danas u Srbiji mnogo lakše biti evropejac nego Srbin, nešto nije u trendu biti nacionalan?

- Nemoguće je biti zagovornik EU ukoliko nemate čvrstu i jasnu nacionalnu svest o sebi, svom narodu i državi. Unija, kao prvi uspešni projekat ujedinjavanja Evrope u istoriji, uspešan je upravo zato što je čvrsto, jasno, nacionalno osećanje svih evropskih naroda povezao u porodicu evropskih naroda. Ne možete biti pravi proevropejac u 21. veku ukoliko u Evropu niste spremni da ugradite vašu nacionalnu posebnost i vaš nacionalni interes.

Sud pravde neće doneti odluku u 2009.

Koji su glavni pravci spoljne politike Srbije u ovoj godini?

- Tri su osnovna spoljnopolitička prioriteta Srbije - nastavak diplomatske borbe za očuvanje ustavnog poretka, ubrzavanje procesa evropske integracije i konsolidacija prilika u regionu. Nijedan od njih nije lak.

Hoće li Međunarodni sud pravde ove godine doneti odluku o nezavisnosti Kosova?

- Mislim da neće, već ćemo tu odluku dobiti u 2010. Ali nećemo dozvoliti da problem Kosova bude izguran u stranu u međunarodnoj areni. Učinićemo sve da sprečimo pristupanje Kosova međunarodnim organizacijama.

Kako smo došli dotle da danas nije lako biti Srbin?

- Sticajem istorijskih okolnosti i greškom prethodnih generacija našli smo se u poziciji da nacionalni interes Srbije bude definisan u suprotnosti sa uticajnim međunarodnim faktorom kada je reč o Balkanu. I zato je naš posao danas mnogo teži, jer malo je zemalja od kojih se traži da se odreknu svog nacionalnog interesa! A mi se danas borimo upravo za to da Srbija bude tretirana kao i sve druge zemlje. Zato ova generacija političara ima zadatak da u Srbiji izgradi evropsko društvo, da napravimo Evropu u Srbiji! A kada Evropu budemo imali u Srbiji, formalni proces pristupanja biće daleko lakši.

Pošto je Božić, kakav ste poklon kupili najbližima?

- Supruzi Nataši šal, a ostalim članovima porodice sitnice. Najviše sam vremena potrošio tražeći poklon za suprugu.

Kako ste se upoznali sa suprugom?

- Bilo je to u septembru 2002. godine u Njujorku. Ona je bila izveštač BK TV, a ja jedan od organizatora puta premijera Zorana Đinđića u SAD. Đinđić je vodio veliku državnu delegaciju u Njujork i držao govor na Harvardu, gde sam ja studirao. Tada sam je i prvi put video.

Jeste li odmah shvatili da ste jedno za drugo?

- Ne, to smo shvatili dve godine kasnije, kad sam se vratio u Beograd i kada sam počeo da radim u Ministarstvu odbrane, koje je tada vodio Boris Tadić.

Kako ste je zaprosili?

- Posle večere koju smo imali na jednom izuzetno romantičnom mestu, koje ne bih želeo da otkrijem.

Kako ona podnosi to što gotovo nikad niste kod kuće?

- Verovali ili ne, ali ja sam tri četvrtine prošle godine proveo van Srbije, imao samo 222 leta avionom. Ali kada smo za Novu godinu gledali pregled šta se sve dešavalo prošle godine, rekao sam joj: „Je l' sad vidiš zbog čega nisam mogao da budem kod kuće!" I oprostila mi je. Srbija je samo prošle godine proživela ono što neke zemlje ne dožive za deset godina.

Ko su vaši roditelji?

- Moja majka je penzioner. Ona je arhitekta i čitavog života je radila u „Energoprojektu", a moj otac je zaposlen u NIS-u. Imam i mlađu sestru koja živi u Londonu i radi za jednu veliku investicionu banku koja je loše prošla u ovoj krizi. Čujemo se svakog petka i pitam je da li je već izgubila posao. Zasad, hvala bogu, još nije.

PRVO SRBIJA, PA EVROPA! 1131

Prvo mi sami, a onda i drugi, treba da shvatimo pravi značaj Srbije, koja jeste vodeća zemlja Balkana

Kakav ste bili đak?

- Bio sam vukovac i u osnovnoj i u srednjoj školi. I đak generacije! I na studijama isto, na Harvardu sam izabran za Lidera generacije.

Pa, vi ste bili štreber?

- Bio sam uvek dobar đak, a da li sam bio štreber ili ne, možda je bolje da pitate moje drugare iz škole.

Jeste li sačuvali prijatelje iz detinjstva?

- Moj venčani kum mi je najbolji drug iz osnovne škole i svaku Novu godinu čekamo u istom krugu već petnaestak godina. Društvo iz osnovne i srednje je moj najuži krug prijatelja.

Ko je vaša prva ljubav?

- Bila je to jedna moja drugarica iz osnovne škole. Ne bih da otkrijem njeno ime. Ona više ne živi u Srbiji.

Šta biste voleli da promenite kod sebe, da možete?

- Da malo bolje organizujem svoje vreme i da imam više vremena za čitanje i analizu. U svemu što radite uvek vam je potrebno stručno usavršavanje. Svaki trenutak koristim da čitam o tome šta se dešava u međunarodnim odnosima i voleo bih kada bih mogao da se tome više posvetim.

Imate samo 33 godine, šta ćete da radite posle, kada ne budete šef diplomatije?

- Ne razmišljam o tome, apsolutno sam posvećen onome što treba da uradimo sada. Ovoga trenutka ima mnogo toga da se uradi i sa ove pozicije nemam taj luksuz da razmišljam šta posle.
Admin
Admin
Admin Muzika Foruma
Admin Muzika Foruma

Pol : Ženski Godina : 37
Zodijak : Bik Mačka
Broj poruka : 12371
Poena : 6910
Reputacija : 12
Datum upisa : 11.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh